Altoirea cactusilor

Cactusii sunt niste plante cu o vitalitate si putere de adaptabilitate ce depaeste cu muIt calitatile similare ale celorlalte plante.

Care sint situatiile in care se impune altoirea ?
Atunci cind inmulitirea vegetativa propriu-zisa nu este posibila, fie din cauza volumului mic al portiunii din planta, fie datorita ritmului scazut de crestere, sau o sensibilitate mare a plantei(la Gymnocalcium)
In cazul in care se impune salvarea unei plante care si-a pierdut radacinile sau a altei plante care a capatat catre baza un aspect urat

Care e perioada cea maifavorabila altoirii:
Perioada optima de altoire este incepind din luna mai pina in iulie (citeodata si in august) atunci cand portaltoiul este in plina vegetatie si cind tempe­ratura aerului poate favoriza reusita.

Exista numeroase procedee de altoire: transversala, longitudinala, in despicatura, etc. Dintre acestea, cel mai simplu este primul, adica altoirea transversala,

Dupa altoirea propriu-zisa, intreg ansamblul va fi format din doua plante: planta care trebuie altoita si care sc va afIa spre varf(altoiul) si planta pe care se a1toieste (portaltoiul) care formeaza baza.

Cele mai bune specii de cactus pentru portaltoi: Trichocereus, Helianthocereus, Cereus,
MyrthylIocactus, Austroro­cylindroputia, Opuntia, Eriocereus,
chiar si Echinopsis sp., dar se pare ca rezultatele cele mai spectaculoase se obtin cu Peireskia.

Conditiile dc baza indeplinite de un portaltoi:
-sa fie sanatos
-sa fie suculent
-sa aiba un ritm ridicat de dezvoltare, la o stabilitate satisfacatoare fata de variatiile de mediu.
-sa nu lastareasca lateral.

Etapele pe care sa le urmati pentru a altoi un cactus:
-Mai intai taiati portaltoiul cam in dreptul locului unde vreti sa aezati altoiuI. Taietura trebuie sa fie pe cit posibil orizontala. Apoi se rotunjesc usor marginile suprafetei portaltoiului, indepartindu-se spinii care dcpasesc cu varfurile lor nivelul suprafetei.

-Secretul unei bune reusite consta in efectuarea unei noi taieturi, indepartindu-se o felie de aproximativ 1 mm grosime, dintr-o singura miscare a miinii, in scopul obtinerii unei taieturi regulate si netede. Aceasta “feliuta” se va aseza provizoriu pe suprafata de altoit pina se va prepara si altoiul.

-Cu aceeasi precautie se va taia si portiunea din baza plantei, care urmeaza a fi altoita in mod asemanator se va urmari ca suprafata sa fie perfect neteda, iar spinii de pe margine sa fie indepartati. Ca o prima conditie se va avea in vedere (aceasta si la. alegerea portaltoiului) ca suprafata plantei ce se altoieste sa fie cel mult egala cu cea a port-altoiului.

-Atit altoiul cit si portaltoiul fiind pregatiti, se va ridica felia care protejeaza suprafata port-altoiului si se aseaza pe aceasta altoiul (desigur cu suprafata taiata). Apasati usor concomitent cu o rotire in ambele sensuri, pentru a indeparta eventualele spatii goale, de aer, care ar dauna aderarii suprafetelor. Aceste operatii se vor face cit se poate de rapid, pentru a nu interveni uscarea suprafe!elor proas­pat taiate.

-Pentru a se realiza o mai huna aderenta, altoiul va fi mentinut pe port-altoi cu ajutorul unor inele de cauciuc petrecute pe sub glastra in care sc afIa port­altoiul si pe deasupra altoiului, al carui virf va fi pro­tejat cu putina vata sau o foita de hartie, care a fost in prealabil umezita. In lipsa inelelor de cauciuc, puteti folosi si un fir de lina sau sfoara mai groasa, dar in acest mod se realizeaza. un "bandaj nu prea rigid. Foarte folosit, mai ales pentru altoirea plantelor mai mici este un dispozitiv simplu format dintr-o tija mon­tata pe un suport, pe aceasta tija culisind un inel de care este prinsa o lama elastica de otel, al carei virf prevazut cu o mica bucatica de pasla preseaza asupra virfului altoiului

Planta al carei varf a fost altoit, va lastari oferindu-ne posibilitatea unei inmultiri vegetative sau a unei noi altoiri.

ln mod normal, aderenta celor doua suprafete se poate realiza in cateva zile, dar handajul elastic sau dispo­zitivul de presare nu va fi inlaturat mai devreme de 10 zile.

Dupa altoire, planta se aseaza intr-un loc mai cald, semiumbrit. Se va evita stropirea altoiului si mai ales a suprafetei de contact, cerinta care trebuie respectata inca multa vreme dupa altoire.
external image schema_altoi.jpg
Pentru altoirea cactusului este nevoie de un port-altoi, un cactus sanatos de aproximativ 10 cm inaltime si un pui de cactus (se poate folosi si alte specii de cactus).
Cactusul port-altoi trebuie sa fie sanatos si sa fie udat cu circa 10 zile inaintea altoirii.
Iata care sunt etapele pentru o altoire de succes :
Se curata cu spirt lama cutitului pe care il vom folosi la efectuarea taierilor.
Se indeparteaza o treime din partea superioara a port-altoiului de cactus; aceasta bucata se va pune pentru o periada de 5-7 zile intr-un loc racoros si apoi se planteaza in pamant.
Se deprinde puiul de cactus , ce trebuie altoit, si se taie drept.
Peste centrul cactusului se suprapune altoiul, avand grija ca sa fie centrat. Aceasta operatiune trebuie executata cu grija pentru ca nu trebuie sa ramana aer intre cactus ai altoi.
Se bandajeaza cactusul pentru a tine apropiat altoiul de port-altoi pentru aprozimativ 10 zile.
Dupa aceasta perioada se indeparteaza bandajul cu grija, pentru a evita lovirea altoiului si eventuala desprindere a acestuia de cactus. Daca totusi altoiul se desprinde va trebuii sa reluati toate operatiunile mentionate mai sus.
Sfat :
pentru a evita eventual desprindere a altoiului in momentul in care se incearca eliminarea bandajului este indicat ca sa asesajti intre planta si bandaj o bucata de hartie pentru a prevenii lipirea bandajului de planta.


Altoire cactusi
Altoire cactusi
alte scheme de altoire la cactusi
alte scheme de altoire la cactusi